Nytt och gammalt

Efter en lite trög start på året kan jag säga att jag är igång nu. 2017 var ett alldeles fantastiskt år där jag framför allt inom handbollen tagit stora steg. Nu hoppas jag 2018 för med sig samma mängd utmaningar, möjligheter och lärdomar. Överraskande nog har jag fått mycket mer speltid än tidigare under de 6 matcher jag spelat denna månad. Det är en positiv överraskning som fått mig att hungra efter mera.

Med ungefär halva säsongen spelad ligger vi fjärde i tabellen, vilket betyder en kvalplats. Jag hoppas verkligen vi lyckas hålla oss i topp 4, för även om vi inte lyckas ta oss till SHE (Svensk handbollselit) den här säsongen, är kvalmatcherna värdefull erfarenhet. Vi har 8 tuffa matcher kvar att spela och varje poäng är viktig för det skiljer bara ett eller två poäng mellan lagen under oss. För att säkra en kvalplats behöver vi en mer stabil nivå än vi nu har och där alla jobbar hårt för att höja sin lägsta nivå.

Min träningsmängd har minskat sedan jag kom till Sverige eftersom jag tränade och spelade med flera lag i Finland. Hittills har jag inte märkt att det skulle ha haft negativ påverkan men det är svårt att jämföra situationerna. Med en smal trupp i Åbo (där jag främst tränade förra året) låg fokus oftast på individuell teknik och mycket skott, något jag ibland saknar här. Det gäller att kunna använda mina lärdomar från förra året nu.

Något som är svårt för mig att hantera är pressen från att ha en konkurrent. Man blir verkligen bortskämd/bekväm med att varken ha ”en bättre eller sämre” målvaktskollega. Det hjälpte mig enormt att utvecklas som målvakt att våga testa saker, lära mig i vilka situationer jag fungerar bäst och hur jag ska hantera dåliga dagar utan rädsla att bli utbytt. Nu försöker jag se konkurrensen som en fördel och ett utvecklingssteg att hantera känslor och tankar som uppstår. Det är något jag kommer behöva i framtiden när konkurrensen ökar.

Jag trivs bra i Helsingborg och OV så även om inget är bestämt ännu funderar jag på att stanna ett år till och sedan se vilka möjligheter som finns om ett år. För tillfället lockar det inte att återvända till Finland men så kan det också finnas andra större utmaningar som är värda att utforska. Alla alternativ har för- och nackdelar så i slutändan bör man välja med hjärtat. Hade jag inte gjort det förra gången skulle jag inte bo i Helsingborg nu.

matchbild 0118 match 0118
vinterlandskap serietabell